Beter zien

ONDERSTAANDE TEKST HOORT BIJ DE OASIS CD 21 BETER ZIEN, OM ZELF OP ELKE GEWENSTE GROOTTE UIT TE PRINTEN. OOK DE OOGKAARTEN KUN JE VIA DIT SCHERM AFDRUKKEN.  

BETER ZIEN - verbeter je gezichtsvermogen

Met deze cd beschik je over een compleet programma om je gezichtsvermogen te verbeteren.

Algemeen

De fysieke oogtraining staat gedeeltelijk begeleid op de cd. Andere staan alleen beschreven in deze handleiding. Bij sommige oefeningen word je gevraagd om de cd even stop te zetten, om nog even door te gaan met een bepaalde beweging. Belangrijk is bij iedere oefening om goed na te gaan hoe ver en hoe lang je kunt oefenen. Voel goed en weet je eigen grens! Ook is het van belang om tussen de oefeningen in steeds voldoende rust te nemen en tijdens het oefenen ruim en ontspannen door te ademen en ook regelmatig te knipperen met de ogen, zodat ze niet te droog en te vermoeid worden. Doe de oefeningen nooit wanneer je ogen vermoeid zijn! Als ze vermoeid zijn kun je alleen het 'palmen' (ook vaak 'palmeren' genoemd) doen en natuurlijk de ontspanning van track 4. Probeer je ogen nooit echt in te spannen; het moet moeiteloos gaan. Zodra je de oogspieren en het gebied eromheen overspant ontstaat er een nieuwe krampachtigheid; iets wat je altijd wilt vermijden.

Naast de oefeningen van deze cd bestaan er uiteraard meerdere methoden om je ogen positief te beïnvloeden. Iemand die gewend is om dagelijks yoga te beoefenen zal in het bijzonder de halve schouderstand kunnen uitvoeren en in deze houding de 'ogendraai' doen. Ook de Zonnegroet (lees mijn boek of oefen met de dvd!) werkt uitstekend als 'groot onderhoud' voor de ogen.

Beter zien kun je bereiken door geest en lichaam tijdig te ontspannen, gezond te blijven door effectieve oefening, beweging en goede voeding, en ook door je emoties in balans te brengen. De resultaten hangen af van je inzet en doorzettingsvermogen! Een enkele keer luisteren naar de cd zal weinig resultaat geven. Je werkt met een uitgebalanceerd programma dat meer is dan alleen maar een rijtje oefeningen. Uiteindelijk zul je merken dat er ook veranderingen plaatsvinden in je geest. Dat je inzicht ook verandert. Je kijk op de wereld en op jezelf verandert.

Oefen steeds zonder bril of lenzen! Dat geldt voor de meeste oefeningen, zoals de ogendraai. Maar als je op dit moment een bril of lenzen hebt, en zonder deze (vrijwel) niets kunt zien, dan kunnen de accommodatieoefeningen waarbij je op verschillende afstanden probeert dingen scherp te zien bijzonder vermoeiend en zelfs vaak onmogelijk zijn. Vraag dan aan je opticien als tussenstap zwakkere glazen of lenzen, om te gebruiken zolang je bezig bent met dit programma. Terwijl je natuurlijke gezichtsvermogen verbetert zullen op den duur zelfs deze uiteindelijk te sterk zijn en kun je helemaal zonder! Probeer altijd manieren te vinden om de tijd dat je de bril of lenzen draagt zoveel mogelijk te beperken. 's Ochtends kun je het moment waarop je ze gaat gebruiken zolang mogelijk uitstellen, zodat de ogen als ze uitgerust zijn op eigen kracht hun eerste waarnemingen kunnen doen. Als extra kun je enkele malen per dag gebruik maken van de Salia/Ortici bril (info zie achterin). Je kunt voordat je begint aan dit programma een oogtest laten doen, zodat je ook werkelijk een fysiek bewijs hebt straks van de verbetering van je gezichtsvermogen.

Voorbereiding op de praktijk

Het is dus essentieel dat je komt tot een dagelijkse oefening. In het begin is dat wellicht 't moeilijkste, maar uiteindelijk is het doorzetten cruciaal; 1 of 2 keer per week heeft weinig zin! Begin bescheiden en bouw langzaam een programma op dat voor jou haalbaar is. Probeer in elk geval dagelijks een vast moment te vinden waarop je de fysieke oefeningen doet; je kunt dan direct daarna, of 's avonds in bed, het visualisatiegedeelte beluisteren. De subliminale track kun je op elk gewenst moment als 'extra' beluisteren.

In principe kun je de oefeningen op elk moment van de dag doen, als je ogen maar niet vermoeid zijn. Vind een tijdstip waarop je (vrijwel) elke dag kunt oefenen. De praktijk werkt het beste als je fit bent, maar bedenk dat oefenen als je een klein beetje moe bent veel beter is dan helemaal niet oefenen! Het komt erop neer dat de vroege ochtend meestal de beste tijd is. Nogmaals: bij vermoeide ogen niet oefenen! In het begin heb je de cd nodig voor de oefeningen; in een later stadium kun je ze ook zelfstandig uitvoeren.

Oogoefeningen kun je het beste in vol daglicht uitvoeren. Alternatief is het zg. 'volspectrumlicht', dat al veel in genezerpraktijken wordt gebruikt en via diverse internetsites besteld kan worden. Dit is ook het beste kunstlicht waarin je kunt werken.

Dit oefenprogramma werkt niet als je het niet uitvoert. Het enige dat je ervan weerhoudt is een gebrek aan willen, discipline, doorzettingsvermogen. Zeg nooit dat je geen tijd hebt om te oefenen! Na verloop van tijd hoort het oefenen er gewoon bij en kijk je ernaar uit, want je merkt dat het werkt, en het is nog ontspannend ook. Dat is de beste motivatie!

Een beter gezichtsvermogen

Met een beter gezichtsvermogen zie je de wereld op de meest heldere, ontspannen en gemakkelijke manier. Dit houdt ook in dat je een positief beeld van jezelf hebt en een haarscherp beeld van wat je eigenlijk wilt. Beter zien bestaat uit drie componenten:

1. Fysiek oogzicht; 2. Emotioneel 'zien'; en 3. Innerlijke visie.

 1. Dit is het samenspel van spieren en lenzen om en in de ogen om een helder beeld op te vangen van de buitenwereld. Er zijn 6 spiergroepen rondom de ogen die hun commando van de hersenen krijgen. Deze spiertjes zijn 200 keer sterker dan ze eigenlijk nodig hebben voor normaal gebruik. Spanning in deze spieren veroorzaakt stugheid en beperkt de bewegingen en het scherpstellen.
 2. Onze ogen zijn gevoelige emotionele ontvangers die ons helpen in de relatie met andere mensen. Onze gevoelens worden ook uitgedrukt d.m.v. onze ogen. We kunnen vaak zien wat een ander denkt door in de ogen te kijken en vaak is onze gemoedstoestand en hoe wij over onszelf en anderen denken bepalend voor de manier waarop we kunnen waarnemen. Onze ogen zijn de spiegel van onze ziel. Als we ons innerlijke oog openen en eerlijk naar onszelf en anderen kunnen kijken zullen we ons dieper verbonden voelen. En ons oogzicht zal gemakkelijker herstellen.
 3. Onze innerlijke visie, onze innerlijke focus, wordt het beste geïllustreerd door het bekende voorbeeld van hoe de een het glas half vol ziet en de ander het glas half leeg. Het glas is hetzelfde, alleen de gerichtheid is anders. Je innerlijke gerichtheid wordt bepaald door je herinneringen, attitudes, overtuigingen, verwachtingen en alle emoties. De visualisatieoefening op deze cd kan je helpen om je gezichtsveld te verruimen en je innerlijke visie meer ontspannen en flexibel te maken.

Fysiek: de oogoefeningen

De eerste drie oefeningen worden duidelijk aangegeven op de cd en zorgen voor meer ontspanning in de spieren die direct of indirect met het zien te maken hebben. Deze oefeningen kun je zo vaak je wilt doen, al moet je, zeker in 't begin, nooit overdrijven natuurlijk.

 1. Draaiingen van het hoofd en de schouders;
 2. Draaiingen van de ogen;
 3. Oogpersen. De oefeningen worden duidelijk begeleid in track 2.
 4. Voetzoolmassage. Net onder de tenen en onderaan de tenen zelf ligt het reflexzone gebied dat bij de nek, hals hoort; de reflexzone van de ogen zelf ligt onder de 2e en 3e teen. Je kunt op vaste tijdstippen van de dag er een nieuwe gewoonte van maken om deze gebieden stevig door te kneden en te stimuleren. Enkele minuten is al voldoende, maar je kunt het wel meerdere keren per dag doen. (Deze massage kun je doen voordat je track 3 aanzet, waarin de volgende oefeningen begeleid worden.)
 5. Swingoefening. Het doel van deze oefening is om een natuurlijke, vloeiende beweging van de ogen te ontwikkelen, en in 't bijzonder de coördinatie van ogen en lichaam. Een teken dat je werkelijk loslaat en niet 'probeert te zien' is dat je de kamer in tegenovergestelde richting aan je voorbij ziet gaan. Als je duizelig wordt richt dan je aandacht naar het rustig en ruim doorademen, met de knieën los en het voelen van je voeten stevig op de vloer. Je kunt ook even ophouden met oefenen en met gesloten ogen tot rust komen, om dan weer door te gaan. Eventueel oefen je zittend.
 6. Vingertoppen tegen elkaar kloppen. Het doel van deze oefening is het stimuleren van de visuele centra van de hersenen en het ontwikkelen van het accommodatievermogen (scherpstellen). Ook dit kun je uiteraard vaker op de dag doen.
 7. Vijfvinger massage. Met deze oefening stimuleer je de ooglens en de spieren die het scherpstellen controleren. Gebruik een heel lichte druk en voel hoe diep je kunt gaan. Deze massagetechniek is volkomen veilig.
 8. Vingerhaak
  Doel is eveneens om de oogspieren te stimuleren.
 9. Energie-doorvoer-punten
  Het masseren van deze reflexpunten bevordert de doorstroming van energie naar je hoofd, nek en ogen. Ook spanning in het ooggebied kan hierdoor verminderen.
 10. Drukpuntmassage
  Deze massage stimuleert de primaire beeldverwerkingscentra in de hersenen. Ook spanning in de nek wordt minder. Varieer regelmatig de druk terwijl je masseert.
 11. Oogpenseel oefening
  Deze oefening staat niet op de cd, maar het gaat zo: richt je aandacht op een voorwerp, dichtbij of veraf, varieer daar in. Volg dan de buitenrand van dat voorwerp met je ogen en probeer daarbij zo scherp mogelijk de randen waar te nemen, alsof je met een penseel erlangs strijkt. Oefen dagelijks in de verloren uurtjes. Je kunt 't zelfs doen met de rand van de tv of het computerscherm! Doe de oefening in twee richtingen. Houd nek, hoofd en schouders stil. Probeer dan ook eens met gesloten ogen in gedachten hetzelfde te 'zien', met je aandacht er heel bewust bij. Denk eraan om tijdens het oefenen ruim en kalm door te blijven ademen!
 12. Het kralenkoord
  Voor deze oogoefeningen heb je een kralenkoord nodig, dat je maakt van een stevige lichtgekleurde nylondraad, ongeveer 170 cm lang, waarin je om de 15 cm een roodgekleurde ronde kraal van ongeveer 1 cm doorsnede vastknoopt. Het ene eind van deze draad bevestig je aan een haakje aan de muur (dat je hiervoor dus stevig in de muur moet vastmaken), voor de stoel waarop je oefent, iets boven ooghoogte wanneer je zit. Bij de oefeningen wikkel je het andere eind van de draad om je wijsvinger, die je dan tegen je neuspunt houdt. Het koord moet dan een min of meer rechte lijn vormen. Zet de stoel zo dat je in een rechte houding zit met beide voeten stevig op de vloer. Zorg dat je redelijk ontspannen bent, leun niet naar achteren of naar voren en buig je hoofd niet. Je kunt dan gaan scherpstellen op de kralen (begeleiding in track 3), van dichtbij naar veraf en andersom; blijf bij elke kraal een paar seconden en ga dan door naar de volgende. Probeer ook eens varianten, zoals van heel dichtbij naar heel veraf en weer terug; en ook met één oog gesloten!
 13. Oogkaarten
  Achterin dit boekje staan 2 oogkaarten, de letterkaart en de symboolkaart. Deze moeten 2 tot 4 maal zo groot aan de muur bevestigd worden. Je kunt ze scannen en zelf vergroten en uitprinten, of laat ze bij een kopieerwinkel vergroten. Bijziende mensen oefenen met deze kaarten zittend op de stoel zover van de kaart dat ze de bovenste twee regels van de letterkaart nog scherp kunnen zien. Verziende mensen zitten op een afstand tussen de 20 en 50 cm en oefenen tot ze de woorden makkelijk kunnen lezen op alle afstanden. Belangrijk is dat je ontspannen rechtop zit, ruim blijft doorademen en regelmatig met de oogleden knippert zodat de ogen niet droog worden. Zorg ervoor dat je nooit de ogen inspant of halfdicht knijpt. Houd je hoofd rechtop en volg de letters tot het punt waar ze niet meer leesbaar zijn. Ga dan iets terug naar enkele voorafgaande letters en probeer deze, nog steeds met ontspannen ogen, als het ware na te tekenen alsof er een penseel aan je ogen zit. Volg de lijnen aandachtig, zie de letters in totaliteit en vorm in gedachten of hardop de woorden. Probeer dagelijks opnieuw en zie hoever je komt. In het begin zal het resultaat wisselend zijn, maar op den duur zal dit een graadmeter worden voor je vooruitgang. Je zult merken dat er ook een verschil is tussen 's ochtends en 's avonds. In een later stadium kun je ook verder van de kaart af gaan zitten.

De symboolkaart bevat een Engelse uitdrukking I love to see (die lastig in een compacte Nederlandse zin om te zetten is). Deze kaart kun je zelfs op meerdere plekken in huis neerhangen! Ga zo ver van de kaart zitten dat je de figuren nog redelijk scherp kunt zien. Steek dan je duim op met je arm uitgestrekt. Dan kun je afwisselend scherpstellen op je duim en de wandkaart, in een tempo van 1 per seconde. Het beste kun je dit doen terwijl je luistert naar barokmuziek in het Largo ritme. Dit bevordert een betere samenwerking tussen de hersenhelften. Oefen in perioden van 30 seconden en ontspan dan even. Drie rondes zijn voldoende. Je kunt dan ook nog dezelfde oefening doen maar dan tweemaal zo snel, 2 per seconde. Gebruik daarna het 'palmen', handpalmen helemaal over de ogen, om ze goed rust te geven. In de tweede oefening ga je van hoek naar hoek kijken: linksboven, rechtsboven, linksonder, rechtsonder, kruiselings, alle richtingen. Stel je eerst voor dat je neus een penseel is, waardoor hoofd en ogen mee bewegen; doe daarna de bewegingen alleen met de ogen en het hoofd stil. Ook hier doe je de bewegingen eerst in het tempo van 1 per seconde, daarna 2 per seconde. Na enige gewenning kun je zelfs tot 4 per seconde komen. Ook deze beweging doe je een halve minuut, waarna je weer ontspant met 'palmen'. De derde oefening is het 'penselen' van de grote letters, door met je blik ontspannen langs de randen van de letters te gaan. Eerst weer met het hoofd mee bewegen, dan alleen met de ogen. Doe het ook in tegengestelde richting. Probeer dan exact dezelfde bewegingen te maken met de ogen gesloten, in je verbeelding! Blijf doorademen en ontspannen. Doe dan nog eens de oogpers-oefening (3), sper de ogen wijd open en zucht een paar maal lang uit.

Affirmaties en visualisatie

Affirmaties zijn een belangrijk hulpmiddel om je innerlijke harde schijf, je onderbewustzijn, te herprogrammeren. Behalve het beluisteren kun je deze affirmaties ook zelf herhalen, liefst hardop, en ook regelmatig een aantal malen gewoon opschrijven. Let goed op welke innerlijke respons er dan omhoogkomt en schrijf die ook op. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat jouw (volledig onbewuste) negatieve ideeën zijn die je ervan weerhouden om scherp te zien. Je kunt ook zelf één bijzondere, persoonlijke affirmatie ontwikkelen, met daarin je eigen naam, die je dan meerdere malen per dag kunt uitspreken en opschrijven.

De affirmaties op de cd zijn: * iedere dag wordt mijn zien steeds beter en beter; * hoe meer ik mij ontspan hoe beter ik kan zien; * er is altijd genoeg tijd voor mij om alles goed te zien; * de spieren in en om mijn ogen bewegen vrij en gemakkelijk; * ik kan zien, ik kan nu alles duidelijk en scherp zien! * ik zie de schoonheid en liefde in mezelf en in anderen; * ik houd van mijn ogen, mijn ogen zijn prachtig; * mijn gezichtsvermogen is perfect en volledig; * door het luisteren naar deze cd wordt de positieve werking van deze affirmaties nog eens honderdduizend maal vergroot!

Beter zien en begrijpen

Meestal liggen de diepere oorzaken van afnemend gezichtsvermogen in de emotionele en mentale lagen van ons bewustzijn. Veranderingen in ons oogzicht gaan gewoonlijk samen met of worden voorafgegaan door veranderingen in onze innerlijke focus - gevoelens, houdingen, patronen, overtuigingen, kortom, ons innerlijk perspectief. In dit opzicht kunnen we ons leven indelen in drie stadia. In de eerste periode, onze jonge jaren, heeft vrijwel iedereen nog een natuurlijk, helder oogzicht. Onze blik op de wereld is nog niet heel erg vertroebeld door allerlei overtuigingen en oordelen. Psychische en fysieke visie vormen samen een leerproces dat ontwikkeld wordt bij ieder kind, net als leren lopen. Het bijzondere van 'onze' zienswijze bij deze cd is dat het mogelijk is om deze natuurlijke staat van zijn en zien - geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van de leeftijd en andere factoren - weer terug te krijgen, door de programmering en de oefeningen.

De tweede periode is de tijd - vaak al in de jeugd of puberteit - waarin het zien merkbaar minder wordt. Dit duidt op een verandering, meestal een groot aantal beperkingen die ons worden opgelegd of die we onszelf oplegden, om ons te handhaven in de buitenwereld. Ook psychische trauma's kunnen een eerste aanleiding vormen. De meeste mensen kunnen zich identificeren met een overgang in tenminste een van drie belangrijke gebieden, in het jaar voordat ze een bril moesten dragen.

 1. Persoonlijk - veranderingen in het zelfbeeld, gewoonlijk (maar niet altijd) vergezeld van fysieke veranderingen in de puberteit of in de overgang.
 2. Emotioneel - verandering in belangrijke relaties (ouders, scheiding, ander kind in gezin, sterfgeval).
 3. Situatie - veranderingen in de omgeving (verhuizing naar andere stad, nieuwe relatie(s), verandering van baan). Tijdens dit overgangsjaar wil je meestal niet zelf toegeven aan wat je ziet, voelt of waar je bang voor bent. De boodschap ik wil niet zien wat er gebeurt wordt diep weggestopt in het onderbewustzijn en wordt zo - vol emoties - een opdracht aan de geest om een beperkt patroon van zien te creëren, wat ook fysiek resulteert in beperkt zicht. Ook het niet gezien willen worden of andere vluchtpatronen en een gebrek aan zelfwaardering dragen bij aan beperkt zien. Andere problemen die kunnen optreden zijn: woord- en leesblindheid, concentratieproblemen, zelfs autisme en adhd. Het opschrijven en opzeggen van affirmaties (eventueel begeleid door een deskundige) kunnen deze verborgen patronen en verborgen angsten naar boven halen, zodat je ze bewust kunt herkennen en omvormen door middel van de herprogrammering.

De derde periode kan dan de huidige toestand zijn, waarin het zien minder is en vaak steeds verder achteruit gaat. Door stressfactoren kunnen de oogspieren nog meer beïnvloed worden en kan de oogbal vervormd worden, waardoor het vermogen tot scherpstellen op den duur steeds moeilijker wordt.

Betrokkenheid - inzet en hier en nu zijn

De geest en de ogen werken altijd samen. Wanneer onze geest bezig is met dagdromen of innerlijke verwerking dan gaan de ogen vaak staren. Als je merkt dat je aan het dagdromen bent - uit verveling of bij verwerking - kan kun je twee dingen doen: direct stoppen (diepe adem, helemaal richten op dat wat je ziet), of als je wilt doordromen je ogen sluiten! Als je overdag kijkt houd dan je ogen altijd in beweging en focus op verschillende punten. Dit is vooral belangrijk bij tv-kijken, computerwerk, autorijden op lange stukken, e.d. Het vaker knipperen en ruim ademhalen zouden ook goede gewoontes moeten worden. Betrokkenheid bij de wereld die je ziet, hier en nu, is een bewustwordingsproces. Inzet is ook noodzakelijk voor het welslagen van je oogverbetering. Door langere tijd tv-kijken en computerwerk doen zonder regelmatig pauzes te nemen wordt je oogzicht star en minder scherp.

Dit programma is op zich heel eenvoudig; het enige struikelblok is gebrek aan discipline! Houd je, zeker in de eerste 2 à 3 maanden, strikt aan het schema van dagelijks oefenen en de beleving van de visualisatie. Het belang van visualisatie kan niet voldoende worden benadrukt. Hoe duidelijker je jezelf kunt voorstellen met een helder en scherp zicht des te beter het resultaat zal zijn!

Subliminale programmering

Dit is een unieke methode om moeiteloos de positieve bevestigingen op te slaan in het onderbewustzijn. De suggesties zijn (vrijwel) onhoorbaar maar ook heel duidelijk in de hoorbare muziek verweven. Zou de muziek wegvallen dan zouden ze heel goed hoorbaar zijn, maar de muziek zorgt ervoor dat je ze niet bewust hoort. Ze gaan dan direct naar het onderbewustzijn, zodat je bewuste geest ze niet kan beoordelen en neutraliseren. Deze methode is uitermate geschikt voor kritische mensen, omdat het bewuste oordeel dus wordt omzeild. De subliminale track kun je zo vaak als je wilt beluisteren, zelfs via de luidsprekers, terwijl je andere dingen doet. Zet het volume zodanig dat je de muziek nog net goed hoort; dan vallen de subliminalen niet op.

Tips voor de 'verloren ogenblikken'

Voor die momenten wanneer je even niets anders te doen hebt kun je steeds simpele oefeningetjes doen.

Eén minuut of minder: Ogen knipperen, oogpersen (dichtknijpen, opensperren), vijfvinger massage, ooghaak, schouderpunten masseren, 'palmen' (doe dit laatste vaak tussendoor om je ogen even rust te gunnen!).

Twee tot vijf minuten: Oefeningen met het kralenkoord, daarna 'palmen'.

Steeds als het even kan: Dichtbij-veraf scherpstellen, herhalen affirmatie(s), bewust je omgeving in je opnemen, knipperen, schouders, nek en gezichtsspieren bewust loslaten en diep doorademen.

De juiste houding

Een juiste innerlijke houding ten opzichte van alles wat je doet heeft ook invloed op je gezichtsvermogen. Daarom is de visualisatie op deze cd zo belangrijk. Enkele tips:

 1. Bekijk een moeilijke situatie steeds met een open geest, durf en een positieve instelling. Problemen verdwijnen alleen als ze opgelost worden, niet als ze vermeden worden!
 2. Wees hier en nu; bewust van wat je doet en wat je ziet (betrokkenheid)!
 3. Zoek de mogelijkheden en kansen in elke situatie, vooral waarin het niet gaat zoals je zou willen. Tel je zegeningen!

Ook de juiste lichaamshouding kan een rol spelen bij het zien. Bij een verkeerde houding kan er minder zuurstofrijk bloed naar het hoofd, de hersenen en de oogzenuwen stromen. Let op je houding bij het werk, in je vrije tijd, zelfs hoe je in bed ligt tijdens de slaap (je hoofd mag niet te hoog liggen). Voor de ontspanningstracks kun je in het algemeen het beste op de rug gaan liggen met een niet al te dik kussen onder het hoofd zodat het gezicht horizontaal is. Zorg voor een omgeving die voldoende warm en stil is, op een moment waarop je niet gestoord kunt worden. Het beste kun je afspeelapparatuur gebruiken waarbij je gemakkelijk de stop- of pauzeknop kunt bedienen, omdat je verscheidene malen wordt gevraagd om de cd even op pauze te zetten (bij de werktracks 1-3). Voor het gedeelte met de fysieke oogtraining (tracks 2 en 3) luister je 't beste via de speakers; de andere tracks beluister je beter met een goede stereo hoofd- of oortelefoon.

De Salia- of Ortici bril

Een zeer bijzonder hulpmiddel voor verbetering van het oogzicht is de Salia- of Ortici bril, een uitvinding van ir. Miguel Salia Munoz (Mexico). Bij deze bril bevat een normaal brilmontuur geen glazen, maar ondoorzichtige vlakken met vele kleine gaatjes in een speciale prismavorm. Je kunt door die gaatjes een scherp beeld zien (ook als je dat zonder bril dit niet kunt!) en de oogspieren worden getraind. Het is de bedoeling dat je gedurende enkele uren per dag deze bril draagt (geleidelijk opbouwen natuurlijk) om de ogen te trainen. Let op voor namaak, waarbij de vlakken wel gaatjes hebben maar geen prisma's! Voor bestelling ga je naar: BESTELLEN DOE JE HIER!

Nawoord

Ik hoop dat je met dit oogverbeteringsprogramma voldoende mogelijkheden hebt ontdekt om daadwerkelijk je gezichtsvermogen te verbeteren en dit ook tot op hoge leeftijd te behouden. Uiteraard hangt dit grotendeels af van je eigen wilskracht en motivatie om ermee aan de gang te gaan en er dan ook een dagelijkse gewoonte van te maken. Ik pretendeer zeker niet dat in alle gevallen een verbetering te bereiken is. Daarvoor zijn er te veel verschillende invloeden en oorzaken. Voor wie verder wil studeren zijn er de boeken uit onderstaande literatuurlijst.

Literatuur:
Jonathan Barnes - Beter zien zonder bril
Martin Brofman - Verbeter je zien - je innerlijke gids voor Helder Zicht
Liane Schoefer - Beter horen en zien met Qi Gong
Beter zien zonder bril - Julian Barnes & H. Benjamin.
   een beproefde methode voor het zelf behandelen van oogafwijkingen, gebaseerd op de ideeën van dr.
   H.W. Bates
Natuurlijk beter zien - Guido van Mierlo.
   het zelfgenezend vermogen van je ogen
Kinderen beter leren zien - Guido van Mierlo
   wat kinderogen ouders te vertellen hebben
Natuurlijk Zien en de Batesmethode - Saskia Naber
   voorkom wazig zicht en ga beter zien zonder bril, lenzen of ooglaseren

Tekst en stem: Dick de Ruiter

Muziek: Diverse neurosonische klanken in licentie, track 6: O'Connor Because we fly.
Neurosonische klanken werken alleen op de hersengolven als je met een goede stereo hoofdtelefoon luistert.
Distributie: Phoenix Import, Zwolle - www.spiritualgifts.nl/info@phoeniximport.nl
Productie: SoundLab, Wapenveld
© 1990, 2008 Dick de Ruiter

BIJ DEZE TEKST HOREN TWEE APARTE OOGKAARTEN DIE JE KUNT LATEN VERGROTEN EN AAN DE MUUR KUNT HANGEN VOOR GEBRUIK BIJ DE BESCHREVEN OEFENINGEN.

Je kunt deze ook hier downloaden!